top of page

De Kapel

Aan het Soendaplein  29 in de Gemeente Schoten, staat de St.Barbara kapel. Deze typische begraafplaats kapel, staat op de R.K.begraafplaats St.Barbara. De begraafplaats, die is aangelegd in 1892, heeft rechte paden en vakken, dit vanwege de processies die volgens katholiek gebruik worden gehouden en het zg. ”schouderen”. De plechtige inwijding vond plaats op 2 november 1892. De kapel en de begraafplaats zijn thans een Gemeentelijk monument.

De neogotische kapel is in zwitserse chaletstijl gebouwd. Het is een mooi voorbeeld van neogotiek, getuige het toegepaste houtwerk aan de binnen-en buitenkant van de kapel, dat zo typerend is voor deze stijl, net als de spitboogvensters en de hoog gewelfde absis.

De kapel is opgezet als een éenbeukige kruiskerk met inwendig houten tongewelven. Het altaar en de toren boven de ingang zijn typische uitingen van neo-gotiek. De kapel is opgetrokken in rode baksteen en is voorzien van decoraties en metsel mozaïeken in gele en zwarte baksteen en grijze kalkzandsteen. De kapel is toegewijd aan de heilige Barbara, als patrones van een ‘zalige dood’, en is ontworpen door de Haarlemse bouwkundige Nelis, evenals de toegangspoort met links de opzichterswoning en rechts het lijkenhuis.

Deze is thans in gebruik als werkplaats en toiletruimte ( de huidige vloer is gemaakt van oude grafzerken,  de teksten ervan zijn onleesbaar naar onderen gelegd).

bottom of page